Straks een nieuw huis. Verhuizen en inrichten; een eigen thuis maken. Van een keuken, woonkamer of een badkamer weten we wel hoe dat moet. Maar hoe maak je van je tuin een prettige leefruimte? Voor jezelf en je gezin maar ook voor dieren, vlinders en bijen? Steenbreek Westland helpt je daarbij.
Een tuin is als een groen huis. De tuinafscheidingen zijn de muren. Een boom is het dak. Dwarsstaande hagen of een pergola maken de kamers. Het terras, gras en de borders vormen de vloer. Het groene huis kan je inrichten zoals je zelf wilt. Met de keuze van plantensoorten en materialen, strak of bloemrijk gras, een terras van steen of grind maak je je eigen sfeer. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je besteedt aan je groene huis, bijvoorbeeld door de planten die je kiest.
Toekomstbestendige tuin
De tuin moet staan als een huis. Voorbereid op een toekomst met meer plensbuien, snikhete dagen en droogte. Steenbreek Westland geeft je tips en adviezen hoe je dat met eenvoudige ingrepen kunt doen. Belangrijk is dat het water in de bodem kan zakken. Planten nemen dat deels weer op. Een boom is daar meester in met honderden liters water per dag. Planten verdampen het water en dat zorgt voor verkoeling. Met hagen breek je de wind en met vaste planten bedek je de bodem, waardoor deze minder uitdroogt. Regenwater kan je opvangen met een regenton of in een ondergrondse waterkrat. Dat scheelt water in het riool en overlast. Zo’n krat voorkomt plassen in de tuin bij heftige regen en geeft water af tijdens perioden van droogte
Zoete inval
Je tuin wordt een zoete inval van dierenleven als je kiest voor bloeiende vaste planten en bollen, voor bomen en hagen die bes geven. Vogels vliegen af en aan voor voedsel en om te schuilen in het groen. Op een kleurrijk tapijt van bloemen zoemen de bijen en strijken de vlinders neer. In een levende tuin is voor iedereen wat te beleven.
Samen voor meer groen
Anna Kreffer en Wendy Bakker van Steenbreek Westland gaan graag samen met jou voor meer groen in de buitenruimte. Zo organiseren zij onder andere de digitale cursus ‘Een levende tuin maak je zelf’ en tegelacties in de wijk, waarbij je voor een ingeleverde steen uit de tuin een plant krijgt. Ze geven ook tuinadvies (geen ontwerp) en weten hoe je subsidie kunt aanvragen voor watervriendelijke ingrepen in de tuin. Heb je een vraag of wil je meer weten over wat Steenbreek Westland doet? Mail dan naar steenbreekwestland@delfland.knnv.nl of bel met Anna (06 264 171 37) of Wendy (06 237 259 79). En kijk eens op de facebookpagina SteenbreekWestland.