Naaldwijk 13 juli 2018 – Wethouder Snijders onthulde vandaag samen met de directie van Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) en een afgevaardigde van HVC een object dat symbool staat voor een unieke stap richting de realisatie van de eerste aardgasvrije woonwijk in Westland.
Op vrijdag 13 juli 2018 om 15.00 uur heeft wethouder Snijders (energietransitie: realisatie energie-infrastructuur) een object op de locatie van de nieuwe woonwijk Rijnvaart onthuld. Het staat symbool voor de eerste stap richting de realisatie van aardgasvrij wonen in Westland. Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) is nu de eerste partij die in de nieuwbouwwijk Rijnvaart met de ontwikkelaars is overeengekomen om aardgasvrij te bouwen. Van de vijf ontwikkelaars sluiten vier ontwikkelaars de woningen aan op het aan te leggen warmtenet, één ontwikkelaar voorziet de woningen van een warmtepomp.
De gemeente Westland zette op 24 oktober 2017 samen met gebiedsontwikkelaar BPD, ontwikkelbedrijven OBWZ en ONW de eerste stap naar aardgasvrij bouwen in het Westland. De partijen ondertekenden een intentieovereenkomst die de wens bekrachtigt om circa 5.000 nieuwbouwwoningen te voorzien van duurzame, lokaal gewonnen aardwarmte. Daarnaast ondertekende de gemeente Westland begin 2017, samen met o.a. 29 gemeenten en andere organisaties de Green Deal met toenmalige minister Henk Kamp. Met de ondertekening van de Green Deal werd een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda waarin het kabinet de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050.
De toepassing van aardwarmte levert een aanzienlijke bijdrage aan de transitie naar een Nederland, waarin we het gebruik van aardgas steeds meer afbouwen. Het aansluiten van Rijnvaart op het warmtenet van HVC betekent een forse verduurzaming. De duurzame warmte wordt lokaal gewonnen. Heet water wordt opgepompt uit diepere grondlagen. Dit gebeurt zo’n 2 tot 3 kilometer onder de grond. Na gebruik komt het afgekoelde water weer terug de aarde in zodat deze weer kan worden verwarmd. Een gesloten cirkel dus die gebruik maakt van een natuurlijke bron: aardwarmte.
Rijnvaart maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Waelpark en is na Dijckerwaal en de Vlindertuin het derde deelplan dat in ontwikkeling gaat. Het plan biedt ruimte aan maximaal 325 woningen met een groene en waterrijke zone door de woonwijk. Deze groene, ecologische zone is rijk aan water en natuur en is straks de verbindende factor tussen de diverse buurten waarin een grote diversiteit aan architectuur én woningaanbod te vinden is. Rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, maar ook appartementen in zowel koop als sociale huur vormen straks het nieuwe woongebied Rijnvaart.
Interesse in wonen in Rijnvaart? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Rijnvaart.
ONW ondersteunt de bewoners van Dijckerwaal met het realiseren van groener
Op 10 mei 2021 presenteerde ONW het voorontwerp bestemmingsplan van Waelpolder. Tijdens de online ...